Tips of the farmer

Wanneer staan de eerste tulpenvelden in bloei?

De eerste (vroege) tulpenvelden starten met bloeien rond begin april maar de piek bloei waarbij de meeste tulpenvelden in bloei staan is meestal tussen half april en begin mei. Naast de tulpenvelden staan er ook andere bollenvelden in bloei in de lente. Hieronder hebben we de verwachte bloeiperiode per bloemsoort vermeld. Let op! De bloei van de bollenvelden is afhankelijk van het weer en kan dus afwijken van de lijst hieronder. Volg onze Flower Alert voor updates over de bloei van de bollenvelden.

Waar staan de tulpenvelden in bloei?

Het bekende Tulpen uit Amsterdam lied geeft een verkeerd beeld. Tulpen bloeien namelijk niet in Amsterdam maar op het platteland net buiten Amsterdam. Ongeveer 30 kilometer ten zuiden van het stadscentrum liggen de mooiste tulpenvelden en bloemen attracties in de Bollenstreek.

Hoe lang staan de tulpenvelden in bloei?

De bloeitijd van tulpen duurt ongeveer 2 tot 4 weken. Dit betekent dat de bloemen ongeveer die tijd in bloei staan. Er zijn ‘vroege’ tulpen die begin april al bloeien en ‘late’ tulpen die eind april pas starten met bloeien. De productie tulpenvelden worden begin mei ‘gekopt’ waardoor de bloeitijd verkort wordt. De tulpen bij de showtuinen en bij bloemenpark Keukenhof worden niet gekopt en bloeien dus tot half mei.

Waarom en wanneer worden de tulpenvelden ‘gekopt’

Vanaf begin mei worden de tulpenvelden ‘gekopt’. Hierbij haalt de tulpenkweker de bloem van de steel af. Hierdoor verdwijnen de felle kleuren langzaam van de tulpenvelden. De tulpenkweker doet dit om de bloem zijn energie weer in de bloembol te laten stoppen zodat de bloembol groter groeit en van betere kwaliteit wordt. Het duurt vaak 1 tot 2 weken voordat alle tulpenvelden ‘gekopt’ zijn. In de showtuinen en bij bloemenpark Keukenhof worden de tulpen niet gekopt en kan je tot half mei genieten van bloeiende tulpen.

Welke andere bloemen bloeien er in de lente?

Naast tulpen bloeien er in het voorjaar ook krokussen, narcissen en hyacinten op de bollenvelden. Hierdoor krijgt het landschap het unieke kleurenpalet. paarse krokussen, gele en witte narcissen, de pasteltinten van de hyacinten en de felle kleuren van de tulpen. De hyacinten geven daarbij ook nog eens een heerlijke voorjaarsgeur

Hoe bezoek je de tulpenvelden?

De tulpenvelden zijn eenvoudig te bereiken vanuit veel Nederlandse steden. Vanuit Amsterdam, Haarlem, Leiden en Den Haag is het slechts 30 minuten rijden naar de tulpenvelden. Ook gaan er vanuit verschillende treinstations in Nederland speciale shuttle bussen naar bloemenpark Keukenhof en de tulpenvelden. Zo zijn de tulpenvelden ook eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf bloemenpark Keukenhof kan je eenvoudig starten met een van de fietsroutes langs de tulpenvelden.

BOOK NOW
Scroll to Top